Slovenské hokejistky prehrali s Dánskom 1:2 v kvalifikácii na ZOH 2014

08.02.2013 Celý región

Poprad 7. februára (TASR) - Slovenské hokejové reprezentantky vstúpili v Poprade do kvalifikácie o postup na olympijský turnaj 2014 v Soči prehrou v C-skupine s Dánskom 1:2. V druhom zápase vyhrali Japonky nad Nórkami 4:3, keď ešte v 29. minúte prehrávali 0:3.

Už po 53 sekundách otvorila skóre duelu Čulíková, ktorá zužitkovala ideálnu prihrávku kapitánky Veličkovej - 1:0. Dánky sa postupne dostávali do tempa a Tomčíková sa musela poriadne obracať. Predovšetkým aktívna Gregersenová to skúšala z každej pozície, no o vyrovnávajúci gól sa postarala v 4. minúte Perssonová, ktorá pred Tomčíkovou šikovne tečovala puk - 1:1. Tomčíková sa poriadne zapotila pri strelách Olaussonovej v 7. minúte a Asperupovej o minútu neskôr, no Dánky početnú výhodu nevyužili. Podarilo sa im to až v poradí druhej, keď Densignová v 12. minúte prestrelila všetko, čo jej stálo v ceste - 1:2. V 15. minúte mohla zvýšiť na rozdiel dvoch gólov Ostergaardová, no slovenská brankárka znova skvelo zasiahla. Naopak v 19. minúte mohla vyrovnať počas presilovej hry Lalíková, ale trafila iba dobre postavenú dánsku gólmanku. Dánky boli počas celej prvej tretiny agresívnejšie v osobných súbojoch a častejšie ohrozovali slovenskú bránku.

V 22. minúte sa ocitla v dobrej pozícii Veličková a onedlho aj Kapustová, ktorá však nenamierila presne. V ďalšom priebehu sa znova čoraz častejšie presadzovali ich súperky, ktoré neustále zamestnávali Tomčíkovú. Slovenky hrali nedisciplinovane a až štyri razy ponúkli početnú výhodu svojim súperkám. Jakobsenová, Ernstová, Frandsenová, Gregersenová, či Perssonová však našťastie nedokázali využiť svoje dobré šance, ktoré vyriešila k spokojnosti slovenskej striedačky Tomčíková. Tá sa predviedla aj v 39. minúte, keď po úniku Gregersenovej v oslabení pohotovo zasiahla pravým betónom. Dánska hráčka nebezpečne vypálila ešte raz, tentoraz zaúradovala lapačka slovenskej gólmanky.

Na začiatku záverečnej tretiny tvrdo pálili na dánsku bránku Jurčová a po nej i Sroková, stav sa nezmenil. Na opačnej strane to skúšala v 43. minúte Densingová, no Tomčíková sa ešte v tej istej minúte predviedla predovšetkým pri dorážke Olaussonovej počas početnej výhody súpera. Slovenkám s pribúdajúcim časom viazla kombinácia a ich straty puku trestali Dánkami rýchlymi protiútokmi. V 50. minúte sa Čulíková preštrikovala pred dánsku bránku, ale nestihla zakončiť. Najväčšiu šancu na vyrovnanie mala o dve minúty neskôr kapitánka Veličková, ale strelou z prvej trafila puk iba do pohybu dánskej brankárky. V 53. minúte strieľala spoza hráčky Herichová, ale Nielsenová opäť podržala svoj tím. Slovenky napriek záverečnému tlaku už nedokázali vyrovnať a prekvapujúco podľahli severskému súperovi najtesnejším 1:2.

Kvalifikácia ZOH 2014 - C-skupina, Poprad:

Slovensko - Dánsko 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Góly: 1. Čulíková (Veličková) - 4. Perssonová, 12. Densingová (Jakobsenová).
Rozhodovali Allenová (USA) - Steinbergová (Rus.), Taurianenová (Fin.)
vylúčené: 7:3 na 2 min
presilovky: 0:1,
oslabenia: 0:0.

Zostavy:

Slovensko: Tomčíková - Brémová, Matejová, Lalíková, Karafiátová, Kežmarská, Ihnaťová - Herichová, Jurčová, Pravlíková - Kapustová, Veličková, Čulíková - Mihaliková, Sroková, Lučová - Mikesková, Plencnerová, Gápová

Dánsko: Kamilla Lund Nielsenová - Frandsenová, Olaussonová, Densingová, Russellová, Jacquetová, Davidsenová, Langsagerová - Gregersenová, Perssonová, Jensenová - Jakobsenová, Asperupová, Ostergaardová - Gludová, Ernstová, Michele Brix Nielsenová - Katarina Lund Nielsenová

Hlasy po zápase:

Miroslav Karafiát, tréner SR: "Na začiatku sme dali rýchly gól, čo nás zrejme uspokojilo. Bolo vidieť, že od začiatku zápasu nervozita zväzovala dievčatám ruky a ja som ich už dávno nevidel hrať. Bolo to bezzubé, jalové, mali sme vylúčených veľmi veľa hráčok, čo nás stálo veľa síl. Súper bojoval, hral, dal dva náhodné tečované góly, no my mu musíme zablahoželať a sústrediť sa na ďalšie dva zápasy."

výsledok druhého zápasu C-skupiny:

Nórsko - Japonsko 3:4 (1:0, 2:1, 0:3)
Góly: 19. Lersbryggenová, 23. Bialiková, 29. Farstadová - 33. Aokiová, 50. Osawová, 51. Nakamurová, 58. Sakagamiová


D-skupina, Bietigheim-Bissingen:

Rakúsko - Taliansko 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Góly: 7. Rotter, 18. Baumgartner, 37. Oberkofler - 34. Bernard, 51. Rocco

Nemecko - Holandsko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Góly: 9. Barta, 12. Wolf, 39. Barta, 48. Wolf, 59. Müller - 30. Kars
 

Vyberte región